Spoednummer 06 22 22 43 65

De eerste 24u

Links:

Brochures:

Rookvrij opgroeien

Kraamtijd

Eindelijk is daar het moment, jullie kindje is geboren. Een bijzondere periode breekt aan. De komende tijd komt er veel op jullie af, daarom hebben wij de meest praktische informatie op een rijtje gezet. 

 

Wanneer jullie in het ziekenhuis zijn bevallen zorg je ervoor dat je  de kraamzorg hebt gebeld als je naar huis gaat. De kraamzorgster is er voor moeder en kind en zorgt ervoor dat de komende dagen de zorg thuis goed geregeld is. Ook worden wij graag zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van de geboorte. Laat je ons ook weten wanneer jullie naar huis mogen? Wij komen in de eerste week in principe om de dag thuis langs om te kijken hoe het met moeder en kind gaat. 

 

Daarnaast zijn wij 24/7 bereikbaar, bij zorgen en twijfel mag je ons altijd bellen. Hieronder vind je voor de eerste dagen handige informatie. 

 

De eerste 24 uur

Baby:

 

Voeding

  • Borstvoeding: Als je baby borstvoeding krijgt probeer hem dan elke 3 uur aan te leggen, vaker mag zeker. Door je baby regelmatig aan te leggen komt de voeding goed op gang. We zien regelmatig dat kindjes de eerste 24 uur misselijk zijn en daardoor wat minder goed drinken. Zorg ervoor dat je baby correct kan aan happen, maak je geen zorgen wanneer  borstvoeding de eerste 24 uur nog niet lekker gaat. Je baby heeft voldoende reserve.
  • Flesvoeding: Ook bij flesvoeding bied je  elke 3 uur een voeding aan. Een baby drinkt de eerste 24 uur  10 ml per keer. 

 

Temperatuur

De normale temperatuur van een baby is tussen de 36,5 en 37,5 0 C. In het begin is het lastig voor een baby zichzelf warm te houden.. Vandaar dat ze een mutsje nodig kunnen hebben, soms moeten er ook kruiken warm gemaakt  worden. Als de temperatuur onder de 36,50 C komt is het belangrijk dat jullie zorgen dat de kruiken warm zijn, jullie kindje een mutsje opheeft en warm ingepakt is. Na één uur meet je  nogmaals de temperatuur. Mocht deze stijgen dan is het goed, mocht de temperatuur echter dalen dan moet je ons bellen. Dit geldt ook als de temperatuur boven de 37,5 0 C komt en je juist de kruiken hebt weggehaald en het mutsje af gedaan hebt.  

 

Nog een aantal extra tips:

  • Zorg dat je baby niet op de tocht ligt.
  • Verwarm het bedje en kleertjes voor met een warme kruik.
  • In een ledikant lukt het een baby niet altijd goed om warm te blijven, overweeg gerust de wagenbak van de kinderwagen te gebruiken als bedje.
  • Zorg voor een goed passend mutsje.
  • Als je baby op de arm ligt, pak hem dan in met een extra deken of omslagdoek.

 

Spugen

Baby’s zijn de eerste 24 – 48 uur regelmatig misselijk, waardoor ze moeilijker drinken en ook kunnen spugen. Dit kan nog wat vruchtwater, slijm of bloed zijn.  Schrik hier niet van en houd je baby rechtop tot het over is. Eventueel kun je met een gaasje uit je kraampakket restjes slijm uit de mondhoeken weg vegen. 

 

Kleur

De eerste 24 uur is een baby in principe roze, we zien wel dat handjes en voetjes blauw kunnen zijn, dit is normaal. Mocht je baby binnen 24 uur geel worden of wanneer je baby blauw rondom de lippen wordt dan bel je ons direct. 

 

Huilen

Baby’s kunnen maar op één manier communiceren en dat is door middel van huilen. Dit kan van alles betekenen:  honger, vieze luier, zuigbehoefte, krampjes, koud/warm of misschien zoekt je kindje juist geborgenheid. Je geeft je kindje geborgenheid door het vooral dicht bij je te nemen. Jouw geur, stem en hartslag zullen vertrouwd voelen en troost bieden. Probeer zelf altijd rustig te blijven, je baby neemt al snel jouw onrust en eventuele onzekerheid over.

Mama:

 

Plassen

Het kan na je bevalling even duren voordat je kan plassen, dit is niet abnormaal. Probeer voldoende te drinken. Misschien lukt het te plassen als je onder de douche staat. We willen graag dat je binnen 6 uur na je bevalling heb geplast. Als dit niet lukt neem je met ons contact op.

 

Bloedverlies

Direct na je bevalling heb je bloedverlies dit is vaak ruimer dan een menstruatie. Je kan ook bloedstolsels verliezen, soms ter grootte van een tennisbal. Verlies je in een half uur tijd meerdere grote stolsel en heb je met gemak een kraamverband vol? Heb je het gevoel van ‘er staat een kraan open’. Dan moet je ons direct bellen.  

 

Naweeën

Helaas kan je na je bevalling nog last hebben van weeën, we noemen dit naweeën. Deze weeën zorgen ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken. Tijdens het geven van borstvoeding zal je baarmoeder onder invloed van hormonen extra samentrekken. Het is normaal dat je naweeën krijgt, de één heeft hier meer last van dan de ander. Je mag tegen de pijn van de naweeën paracetamol nemen volgens de bijsluiter.