Spoednummer 06 22 22 43 65

Hielprik / gehoortest

Hielprik / gehoortest.

In de kraamweek komt de jeugdverpleegkundige langs voor de hielprik en gehoorscreening. In principe zal dit tussen dag 5 en 7 gebeuren.  Je hoeft hiervoor niets te doen, ze komen  vanzelf langs. Aan deze onderzoeken zijn geen kosten verbonden. Mocht je baby opgenomen zijn in het ziekenhuis dan zal de hielprik daar plaatsvinden en de gehoorscreening op een ander moment. 

 

Hielprik

Door middel van een prikje in de hiel wordt er bloed afgenomen van de baby. Dit bloed zal worden onderzocht op verschillende ziektes. Zoals bijvoorbeeld ziektes van schildklier of bijnier en verschillende stofwisselingsziekten. De uitslag van de hielprik krijg je thuis gestuurd binnen 5 weken na het verrichten van de hielprik. Je krijgt van de jeugdverpleegkundige een envelop met gegevens. Bewaar de envelop die je over dit onderzoek hebt gekregen tot je een brief met een uitslag hebt ontvangen. Meer informatie vind je op de website van het RIVM.

 

Gehoorscreening

De gehoorscreening is een test om te kijken of de oren wel goed ontwikkelt zijn. Je baby krijgt een dopje in zijn oren en het apparaat meet het gehoor van je baby. Dit duurt hoogstens een paar minuten. Je krijgt direct de uitslag te horen. Soms wil de test niet direct lukken en zal het een week later nogmaals worden uitgevoerd. Dit wil niet direct zeggen dat het oor van je kindje niet werkt, soms lukt de test gewoon niet. De testen worden in de eerste levensmaand van je kindje gedaan zodat we weten dat je baby kan starten met het  ontwikkelen van taal en spraak. Meer informatie vind je op de website van het RIVM.

 

Meer informatie over de hielprik en de gehoorscreening vind je ook op de website pre- en neonatale screening van het RIVM.