Spoednummer 06 22 22 43 65

Bewegende baby

De baby voelen bewegen

Het voelen bewegen van je kindje zal beginnen tussen de 16 en 20 weken.  Sommige vrouwen kunnen al bewegingen voelen vanaf 14 weken, maar het is ook mogelijk dat je het kindje pas na 20 weken voor het eerst voelt.  Vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest, zullen de bewegingen vaak eerder herkennen.  De plaats van de placenta kan ook invloed hebben op het moment dat de eerste bewegingen worden waargenomen. Indien de placenta op de voorwand ligt, werkt het als een soort stootkussen, waardoor de bewegingen pas later in de zwangerschap te voelen zijn.

De eerste bewegingen zullen heel licht zijn en kunnen soms nog verward worden met het voelen van je darmen of lichte ‘kriebels/plopjes’ in je buik. Naarmate de zwangerschap vordert zullen de bewegingen steeds duidelijker worden. Elk kindje heeft een eigen bewegingspatroon. Het ene kindje is drukker dan het andere kindje.  Het leven voelen is belangrijk, omdat dit wat zegt over de conditie van het kindje. Het kindje kan minder gaan bewegen als het kindje zich niet lekker in de buik voelt, doordat de placenta minder goed gaat functioneren.
Wanneer je het kindje na 24 weken nog nooit hebt gevoeld, willen wij dit graag van je horen. Mogelijk dat er dan een extra controle plaatsvindt. Vanaf ongeveer 28 weken is het vaak voor de partner ook mogelijk om de bewegingen vanaf de buitenkant te voelen. 

 

Het aantal bewegingen zal tot ongeveer 32 weken steeds toenemen. In de laatste weken van de zwangerschap, heeft het kindje minder ruimte en zullen de bewegingen anders voelen, vaak wordt dit meer als schuivende bewegingen omschreven, die minder krachtig zijn. Ook tegen het einde van de zwangerschap moet je het kindje wel even frequent blijven voelen. 

 

Elk kindje zal anders bewegen, soms meer in de avond en andere kindjes juist meer in de ochtend. Kindjes hebben in de buik namelijk al een slaap- en waakritme. Vaak slapen kinderen in de buik 40 minuten tot anderhalf uur. Meestal zijn bewegingen in de middag en avond te voelen. Het is belangrijk om het bewegingspatroon van het kindje te leren kennen. Als je merkt dat het kindje anders gaat bewegen of minder frequent beweegt willen wij dit graag weten. 

 

Waar moet je op letten bij het leven voelen?

Vanaf 24 tot 27-28 weken: het bewegingspatroon van het kindje kan elke dag nog erg verschillen. Indien je twijfelt in deze periode of je het kindje wel genoeg voelt, bel dan de dienstdoende verloskundige. 

 

Vanaf 27-28 weken: Het kindje moet je nu elke dag evenveel voelen bewegen. Indien je hieraan twijfelt, ga dan 1 a 2 uur op je linkerzij liggen en probeer contact te maken met je kindje. Wanneer je nu niet voldoende of geen reactie hebt gekregen willen wij graag dat je belt, zodat wij een extra controle kunnen doen. Wacht hier niet mee tot het telefonisch spreekuur of je volgende controle. Als wij als verloskundigen ook twijfelen over het leven voelen, zullen wij je doorsturen naar het ziekenhuis. Hier zal een uitgebreidere controle plaatsvinden, waarbij een hartfilmpje van de baby wordt gemaakt. 

 

Voor meer informatie kijk op deze website: https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/224/je-baby-voelen-bewegen/