Spoednummer 06 22 22 43 65

Spiraal

Spiraal

Spiraal plaatsen

Binnen onze praktijk hebben Lida en Maaike zich gespecialiseerd in het plaatsen en verwijderen van een spiraal. Je kunt bij ons terecht voor een hormoonspiraal (Mirena of Kyleena) en een koperspiraal (T-Safe of Ballerine).

Tijdens de kraamweek of nacontrole kunnen wij hier meer informatie over geven en schrijven we een recept uit waarmee je de spiraal bij de apotheek kan halen.

 

Wat is een spiraal?

Een spiraal is een plastic ankertje van 24 tot 36 mm lang dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Aan het spiraal zitten twee draadjes die uit de baarmoedermond hangen. Deze draadjes zijn nodig voor het verwijderen van de spiraal in de toekomst. Het spiraal beschermt je 5 tot 10 jaar lang tegen zwangerschap, afhankelijk van welk spiraal je kiest.

 

T-Safe

 

De T-Safe is een spiraal zonder hormonen die 10 jaar bescherming biedt tegen zwangerschap. Om het spiraal zit een koperdraadje die ervoor zorgt dat zaadcellen vertraagd/verlamd worden. Daarnaast ontstaat er door de afgifte van koper een soort ontstekingsreactie in de baarmoeder, waardoor er geen innesteling van een eicel plaats kan vinden.

 

De betrouwbaarheid van de T-Safe is hoog en kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Aangezien er geen hormonen afgegeven worden behoud je je menstruatiepatroon. Bij een koperspiraal kunnen de menstruatie wel iets heviger zijn en langer duren. Na het verwijderen van de T-safe ben je weer meteen vruchtbaar.

www.anticonceptie.nl/product/spiraaltje/koperspiraal/

 

Mirena

 

Een Mirena spiraal is een spiraal met hormonen die 5 jaar bescherming biedt tegen zwangerschap. Deze spiraal geeft dagelijks 0,02 mg levonorgestrel af. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoedermond taaier wordt, waardoor spermacellen moeilijker in de baarmoeder terecht komen. Tevens zorgt dit hormoon ervoor dat het baarmoederslijmvlies minder wordt opgebouwd waardoor de baarmoeder ongeschikt wordt om een eicel in te laten nestelen. Bij sommige vrouwen wordt de eisprong ook onderdrukt.

 

De Mirena is een betrouwbare anticonceptie die net als de andere spiralen gebruikt kan worden tijdens de borstvoedingsperiode. De menstruatiecyclus kan veranderen bij het gebruik van de Mirena. De menstruatie wordt vaak minder hevig en kan soms zelfs helemaal uitblijven.

 

Door het gebruik van hormonen kan je bijwerkingen krijgen. Dit verschilt per vrouw. Raadpleeg de bijsluiter voor een overzicht van de mogelijke bijwerkingen.

www.anticonceptie.nl/product/spiraaltje/mirena/

 

Kyleena

 

Een Kyleena spiraal is, net als de Mirena, een spiraal die het hormoon levonorgestrel afgeeft. Bij de Kyleena wordt dagelijks 0,009 mg levonorgestel afgegeven. De werking van de Kyleena is hetzelfde als bij de Mirena.

www.anticonceptie.nl/product/spiraaltje/kyleena/