Spoednummer 06 22 22 43 65

Thuis/ziekenhuis

Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Als zwangere heb je altijd de keus waar je zou willen bevallen.  Helaas kan het zo zijn dat je in het ziekenhuis moet bevallen, dat kan verschillende redenen hebben die zijn ontstaan voor of tijdens de zwangerschap.

Als je zelf mag kiezen waar je wilt bevallen is het belangrijk dat het de plek is waar jij en je partner het beste kunnen ontspannen.  Ontspanning bevordert het verloop van de bevalling.

 

Thuis bevalling:

Wanneer je ervoor kiest om thuis te bevallen zullen wij jullie begeleiden.

Wanneer de bevalling goed doorzet zullen wij de kraamverzorgster, van de organisatie van jullie keuze, bellen.

Samen zetten wij de spullen klaar die we mogelijk nodig hebben tijdens de bevalling en/of na de geboorte van jullie kindje.

Het is handig om zelf al wat spullen klaar te hebben staan. Zoals het kraampakket in de babykamer (nog in de doos) en een po/ondersteek onder het bed.

Het kan zijn dat jullie ervoor gekozen hebben om thuis te bevallen, maar dat het kindje uiteindelijk toch in het ziekenhuis geboren wordt. Mocht het zo zijn dat het medisch niet meer verantwoord is om de bevalling thuis af te maken dan zullen wij dit aangeven en gaan we mee naar het ziekenhuis van jullie keuze.

Maak rond 37 weken zwangerschap een ziekenhuis tas en zet deze klaar in de babykamer, mocht het nodig zijn dan hoef je niet meer op het laatste moment alle spullen bij elkaar te pakken. Wat er in de tas moet/kan zitten vind je hier.

Afhankelijk van de situatie is het vervoer met eigen auto of met een ambulance.

 

Poliklinisch bevallen:

Je kan er voor kiezen om zonder medische redenen in het ziekenhuis te bevallen. Dit noemen wij poliklinisch bevallen.  Een poliklinische bevalling is een verplaatste thuisbevalling.

Wij zullen de bevalling begeleiden samen met de kraamverzorgster van jullie keuze of met een verpleegkundige uit het ziekenhuis. Als de bevallng begint zijn jullie nog niet in het ziekenhuis. Als de weeën goed doorzetten komen we eerst een keer bij jullie thuis. Is de bevalling goed op gang dan bellen wij naar het ziekenhuis om ons aan te melden. Wanneer wij hebben gebeld gaan we met eigen vervoer naar het ziekenhuis van jullie keuze (Isala klinieken Zwolle of Tjongerschans Heerenveen)

Als je poliklinisch bent bevallen, en gedouched hebt, mag je meestal na 2-4 uur weer naar huis.

Poliklinische bevallingen worden meestal niet of gedeeltijk vergoed door de zorgverzekeraar. Houd hier rekening mee of vraag bij jullie verzekering na wat voor jullie de mogelijke kosten gaan worden. Controleer dit van te voren zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 

De adressen van de ziekenhuizen waar wij poliklinische bevallingen begeleiden zijn:

 

Isala klinieken,

van Heesweg 2, 8025 AB te Zwolle

 

Tjongerschans,

Thialfweg 44, 8441 PW te Heerenveen

 

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag

Meld je dan aan of neem contact met ons op.