Spoednummer 06 22 22 43 65

Borstvoeding / Flesvoeding

Borstvoeding of Flesvoeding?

Borstvoeding

Als je hebt gekozen om borstvoeding te geven proberen we binnen een uur na de geboorte je kindje aan te leggen en in elk geval huid op huid te leggen. Dit zorgt dat de borstvoeding gestimuleerd gaat worden.  Daarnaast is dit ook een fijn plekje voor de baby vanwege jouw geur, stem en hartslag. In sommige gevallen is het niet mogelijk om direct aan te leggen maar zullen we dit z.s.m. doen. 

 

Borstvoeding geef je in principe op verzoek, de ene baby drinkt 8x per dag en een andere baby 12x per dag. In het begin zal het regelmatig aanleggen veel meer betekenen dan alleen een voeding. Een stukje troost en geborgenheid. Door regelmatig aan te leggen zal de borstvoeding verder gestimuleerd worden  waardoor de voedingen op gang komen. 

 

Tips:

 

  • Zorg voor een ontspannen en rustige houding tijdens het voeden. 
  • Leg de baby aan als hij een grote hap maakt en daardoor volledig de tepel in zijn mond kan nemen. Bij verkeerd aanleggen kan je tepelkloofjes krijgen. 
  • In het begin is het lastig in te schatten hoeveel je baby drinkt, raak niet in paniek. We vinden het belangrijk dat je kindje alert blijft, voldoende plast, poept en uiteindelijk gaat groeien.  Wist je dat alle kindjes eerst afvallen?

 

Mocht de borstvoeding toch niet volledig op gang komen dan kan het zijn dat we voorstellen om te gaan kolven. Via verschillende organisaties is het mogelijk een kolf te huren, tijdens je kraambed kunnen we je hierbij helpen.  Ook is een kolf handig als je weer gaat werken en borstvoeding geeft. Tijdens je kraamweek kan de kraamverzorgster of wij je hier verder over informeren.

 

Websites:

 

 

Cursussen:

 

Om je voor te bereiden op het geven van borstvoeding worden er regelmatig cursussen gegeven door:

 

Folders:

 

Flesvoeding

 

Jullie hebben er voor gekozen om je baby flesvoeding te geven, soms omdat helaas de borstvoeding niet wil lukken. Mocht je op voorhand hebben gekozen voor flesvoeding dan zorg je dat er flessen met spenen en voeding in huis zijn. Je maakt zelf de keuze voor welke merk je kiest,  koop niet direct hele flessensets want niet elke baby vindt elk merk fijn. Hierdoor kan het in begin nog wel zoeken zijn welke fles het beste werkt. Belangrijk voor de keuze van  flesvoeding is  dat het geschikt is voor zuigelingen van 0 – 6 maanden, welk merk is jullie keuze.  In Nederland is elk merk van goede kwaliteit. 

 

Na de geboorte krijgt je baby een flesje aangeboden van 10 ml, dit zal al snel om grotere hoeveelheden gaan. Elke 3 uur maak je een fles klaar volgens de verpakking. Let goed op de hygiëne tijdens de bereiding. 

 

Waar let je op tijdens het geven van de fles?

 

  • Zorg dat je zelf ontspannen zit tijdens een voeding.
  • Hou een spuugdoekje bij de hand.
  • Zorg dat de speen volledig vol kan lopen met melk en leg de speen op de tong van de baby.
  • Houd je baby rechtop na het voeden, zodat hij eventueel een boertje kan laten.

 

Tips:

  • Ook tijdens flesvoeding heeft een baby behoefte aan contact met zijn ouders.
  • Geef als ouder vooral de eerste weken zelf de fles.
  • Flesvoeding is meestal maar vier weken houdbaar na openen.

 

Folders: